Vegosouvlakis med tsatsiki och flatbread

Cooking time

30-60 min

For how many people

för 4 personer

Level of difficulty

Mellansvår

Print the page

Du behöver:

Grillspett:
1 fpk Fava Mill Bondbönebiff Original
ett paket halloumi
3 st röda paprikor
2 gula lökar
 
grillspett av trä, fullkornstortillas eller egengjorda flatbreads
 
Tsatsiki:
3 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
½ gurka
mynta
koriander
salt och nymalen svartpeppar
2 tsk citronsaft

Summary
recipe image
Recipe Name
Vegosouvlakis med tsatsiki och flatbread
Published On

Gör så här

Börja med att lägga grillspetten i blöt. Skär upp halloumin och biffarna i mindre bitar, likaså paprika och lök. Gör separata grillspett med paprika och lök samt halloumi och bondbönebiffar. De förstnämnda måste grillas något längre för att ”mogna”, de senare behöver bara en vacker stekyta på grillen.

Blanda yoghurt och riven vitlök i en skål. Skär upp gurkan, skrapa ut fröna med en sked och riv grovt. Pressa vätskan ur gurkan för hand och blanda med yoghurten. Finhacka örterna och blanda in med övriga kryddor och citronsaft i yoghurten. Blanda väl och låt den svalna i 10 minuter. Kolla smaken och tillsätt örter vid behov.
Flatbread: Hetta upp 2 dl vatten till 42 °C. Tillsätt 2 tsk torrjäst i en liten mängd mjöl. Blanda i vattnet med 1 tsk salt. Häll i det resterande mjölet (5 dl) gradvis i smeten. Tillsätt 2 msk olja i slutskedet. Låt degen jäsa under en kökshandduk tills den fördubblats. Dela degen i 8 delar och rulla ut varje bit på en mjölad yta. Grädda i torr grill i 2-3 minuter på vardera sida.

Tips: du kan också använda tortillas som du grillar lätt till souvlakis med sås.